Cu o istorie agitata si tragica, pozitionat la granita dintre Europa Centrala si cea de Est, Varsovia a fost intotdeauna mutata ca un pion pe o tabla de sah intre imperii si dinastii. Totul a inceput in 1969, atunci cand regele Sigismund III si-a mutat Curtea Regala aici de la Cracovia, iar de atunci evenimentele s-au succedat ca intr-un carusel. Jefuita de catre suedezi in secolul al 17-lea si ocupata de catre rusi pentru mare parte din secolul 19, Polonia si-a capatat independenta abia in 1918. Perioada a insemnat o adevarata epoca de aur pentru Varsovia, care a inceput sa se dezvolte in acelasi ritm cu celelalte mari capitale ale Europei.

In cursul celui de-al doilea Razboi Mondial insa, Polonia a cazut din nou sub ocupatie germana, in Varsovia mare parte din populatia sa numeroasa evreiasca fiind exterminata in ghetou sau in lagarele de concentrare.

Polonezii s-a ridicat impotriva ocuparii fortelor germane in Rascoala din 1944, sperand ca vor primi ajutor din Occident sau din partea sovieticilor, lucru care nu s-a materializat. Armata nazista a zdrobit rebeliunea cu toata forta, rascoala costand viata a peste 150.000 de civili, iar orasul a fost ras de pe fata pamantului, fiind dinamitat sistematic. Nici dupa acest capitol intunecat al istoriei, lucrurile nu avea sa se linisteasca. Sfarsitul razbouiului a adus cu sine ocupatia socvietica si comunismul. Varsovia a fost reconstruita in mod stagnant, socialist, si astfel s-a nascut reputatia sa de a fi un oras mohorat din beton.

In prezent insa lucrurile nu mai arata la fel. Combinand elemente atat din est cat si din vest, acesta este un oras cu caracter complex, atractiv si ascuns. Imaginile negre ale trecutului dispar pe masura ce orasul se deplaseaza cu indrazneala inainte – dinamic si in curs de dezvoltare. Schimbarile au fost meteorice, iar orasul acum se umple de energie si optimism. Indiferent daca esti aici pentru a explora strazile pietruite din Orasul Vechi, pentru a te bucura de mese de talie mondiala sau pentru a te pierde in unele dintre cele mai bune baruri din Europa, e imposibil sa fii dezamagit de tot ce are de oferit Varsovia moderna.

Zborul catre Varsovia pleaca in data de 31 ianuarie, cu retur in 2 februarie.

Costuri:

  • Zbor Bucuresti – Varsovia: 198 lei/persoana
  • Cazare 7 nopti Varsovia: 223 lei/2 persoane
  • Costuri vacanta: 309.5 lei/persoana = 64euro/persoana