Izvoarele termale japoneze – sau onsens – sunt bai publice alimentate cu apa incalzita geotermic.

Imparatii obisnuiau sa calatoreasca pentru a se imbaia in apa bogata in minerale, iar calugarii budisti lauda dintotdeauna beneficiile sale pentru sanatate. Exista peste 3.000 de onsens in Japonia, iar multi japonezi inca se scalda in ele in mod regulat. Sunt o parte importanta a culturii dar, ca majoritatea lucrurilor din Japonia, au propriile lor reguli. Asa ca, inainte de a sari in apa fierbinte – la propriu si la figurat-, luati-va un moment pentru a citi aceste sfaturi.

Pentru inceput, nu va ganditi la ele ca la niste jacuzzi-uri, ci ca la niste bai publice

Similar bailor publice din Imperiul Roman antic, onsens sunt bazine cu apa bogata in minerale, alimentate din izvoarele calde, aceasta apa calda fiind folosita pentru imbaiere, nu pentru recreere, cu o puternica componenta sociala.

De cele mai multe ori, onsen-urile sunt separate in functie de sex

Pe vremuri, femeile si barbatii se imbaiau adesea impreuna, dar in zilele noastre onsens-urile mixte sunt mai greu de gasit.

Va trebui sa va aduceti propriul echipament de baie – articole de toaleta (sapun, sampon, balsam, periuta si pasta de dinti), ceva de prins parul (daca aveti parul lung), o carpa de spalat si un prosop.

Ca in multe locuri din Japonia, va trebui sa va scoateti pantofii inainte de a intra in incinta onsen-ului. Japonezii sunt destul de stricti in ceea ce priveste incaltamintea purtata in interior. De obicei, exista un loc special pentru incaltaminte la usa.

Apoi, dezbracati-va, puneti hainele in dulapior si indreptati-va spre camera de baie. Onsen-urile nu sunt locuri pudice – costumele de baie nu sunt permise. Intri gol sau nu intri deloc 🙂 Luati-va cu voi doar articolele de toaleta si prosoapele.

Spuneti salut cand intrati

Politetea este la rang inalt in Japonia. Un simplu “konnichiwa” si o aplecare politicoasa a capului va fi apreciata de “vecinii de bazin”. In plus, unele dintre aceste piscine sunt minuscule, asa ca o sa petreceti ceva timp in apropiere unii de altii, e bine sa va respectati.

Intai va spalati bine, apoi va imbaiati

Nici macar sa nu va ganditi sa intrati in onsen pana nu v-ati spalat complet si temeinic. Intrarea intr-un onsen fiind murdar sau plin de clabuci de sapun este absolut inacceptabila din punct de vedere social, iar orice persoana care incalca aceasta regula va fi atentionata.

In onsen-urile mai extravagante, veti gasi statii de dus cu robinet, cap de dus si scaun pentru a sta. Unele vor avea chiar si sapun si sampon. Va puteti aseza pe scaun si spala la fel cum ati face acasa.

Intr-un onsen mai de baza, veti gasi doar o gramada de galeti din plastic sau din lemn. Daca nu există niciun robinet, scufundati găleata in onsen si folositi-o pentru a va uda, folosindu-va si de carpa de baie. Asigurati-va ca nimic altceva in afara de galeata nu atinge onsen-ul, ca apa murdara si sapunul curg departe de bazin, spre scurgere. Si aveti grija sa nu va stropiti vecinii!

Acum, in sfarsit, e timpul sa intrati. Luati aminte ca apa este fierbinte; cel mai probabil nu veti rezista mai mult de 2-3 minute la inceput. Insa puteti sa iesiti si sa va racoriti, apoi sa plonjati din nou in apele fierbinti ori de cat ori doriti.

Aveti doar grija sa nu lasati nimic altceva decat corpul vostru gol (sau galeata) sa faca contact cu apa. Asta include parul (legati-l cu un elastic sau folositi o casca de dus) sau carpa de baie – o puteti aduce langa bazin, insa nu poate atinge apa. Imbaiatul intr-un onsen e un prilej bun de a scapa de grijile cu privire la corpul vostru – va trebui sa va obisnuiti cu goliciunea, iar daca doriti ceva cu care sa va acoperiti atunci cand iesiti din apa, trebuie sa deveniti un pic inventivi cu acea carpa de spalat. Puneti-o pe o margine a bazinului sau luati exemplu de la localnici si pliati-o intr-un patrat pe care il asezati apoi pe cap in timp ce va imbaiati.

Tatuajele sunt interzise

Din punct de vedere istoric, in Japonia tatuajele sunt asociate cu bandele. Pentru ca nu puteau interzice in mod explicit membrilor bandelor sa frecventeze onsen-urile, a fost instituita regula mai subtila a interzicerii persoanelor care au tatuaje de a folosi baile publice. Daca aveti un tatuaj de dimensiuni mici sau medii, il puteti acoperi cu un bandaj adeziv. In cazul tatuajelor de mari dimensiuni, poate fi mai dificil. Totusi, multe onsen-uri au inceput sa devina mai flexibile in ceea ce priveste tatuajele, in special la straini. Faceti o mica cercetare la onsen-ul la care vreti sa mergeti pentru a ca asigura dinainte ca permit tatuajele si incercati sa nu vi le afisati prea ostentativ cand sunteti acolo.

Amintiti-va ca aceasta nu este un jacuzzi, este o traditie culturala si un loc de reflectie

Onsen-urile sunt locuri cu o importanta aparte pentru localnici, spatii de liniste si meditatie, de curatare fizica dar si mentala si spirituala. Acesta nu este locul pentru conversatii galagioase sau balaceala. Pastrati linistea, fiti respectuosi, luati aminte la cei din jur, si mai presus de orice, bucurati-va de experienta! N-o sa semene cu nimic din ce-ati mai trait pana in prezent.